Op vakantie naar Apulië

Prachtige natuur en rust in Apulië

Apulië is een regio in zuid-oost Italië, in de hak van de laars. Apulië, Puglia in het Italiaans, is een nog niet zo toeristische bestemming in Italië. De regio wordt gekenmerkt door grote, groene vlaktes en een azuurblauwe zee. Hoewel Apulië een zeer rustige, niet-toeristische vakantiebestemming is, biedt deze regio u een prachtige natuur en veel cultuur. En waar u ook bent in Apulië, omdat het een schiereiland is, bent u overal omringt door de azuurblauwe Adriatische zee. Het strand is dus nooit ver weg en daarom is Apulië een uitstekende bestemming voor een strandvakantie. Ook de rotskusten zijn karakteriserend voor Apulië. U kunt langs deze rotskusten prachtige wandelingen maken. Als u van wandelen houdt, maak dan zeker een tocht richting het meest zuidelijke puntje van Apulië, met een prachtig mooie rotskust: Santa Maria di Leuca. Deze rotsen en de diepblauwe zee, met grotten waar u in en onderdoor kunt zwemmen, zullen u zeker betoveren.

Bijzondere plekken in Apulië

Erg kenmerkend voor Apulië zijn de Trulli – enkelvoud trullo. Deze witte huisjes met een rond dak dat uitloopt in een punt zijn een ware trekpleister in Apulië. In de stad Alberobello staan 1500 van deze huisjes. De huisjes stammen uit de vijftiende(!) eeuw en zijn erg typerend voor de regio Apulië. U kunt ook in een trullo overnachten, trouwens! Leuk om tijdens uw kampeervakantie voor een nachtje te doen.

Bari en Brindisi zijn misschien wel de bekende steden van Apulië, maar lang niet zo leuk om eens te bezoeken. De stad Lecce is dat wél. Midden in de stad vindt u een amfitheater uit de tweede eeuw en de huizen hebben een mooi barok uiterlijk dat stamt uit de zestiende eeuw. Het mooie uiterlijk van de stad maakt dat Lecce ook wel het Firenze (Florence in het Italiaans) van het zuiden wordt genoemd.

Eten in Apulië

Apulië produceert maar liefst 80% van alle pasta in Europa (Ooit het pastamerk De Cecco in de winkels zien liggen? Dit wereldwijde merk komt uit Apulië), is verantwoordelijk voor 80% van de olijfolieproductie in Italië en produceert jaarlijks meer wijn dan Australië dat doet. In Apulië kunt u dus heerlijk de typische Italiaanse pasta, olijfolie en wijn nuttigen. Vleesliefhebbers hoeven in Apulië ook geen honger te lijden. In Cisternino bijvoorbeeld, draaien de grillrestaurants met de lunchtijd op volle toeren! Ze kennen daar het begrip ‘Fornella prontoDit houdt in dat u een stuk vlees uit de toonbank kiest, waarna dit vervolgens voor uw ogen wordt gebakken en heerlijk wordt klaargemaakt.

In Apulië is het ’s zomers erg warm. In het hoogseizoen kan het er namelijk 30+°C graden worden. De watertemperatuur ligt ’s zomers rond de 25°C graden. Het warme klimaat in Apulië maakt dat dit ook in het voor- en najaar een uitstekende vakantiebestemming is. Dus mocht u in de voorjaarsvakantie of herfstvakantie in Italië willen kamperen, dan is Apulië met zijn prachtige natuur, cultuur en fantastische klimaat de ideale plek!