De mooiste regio van Italië

Kamperen in de Abruzzen

De Abruzzen is een regio in zuidelijk centraal Italië. In het noorden grenst de regio aan Marche, in het noordwesten en westen aan Latium, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee. Er wordt gezegd dat het één van de mooiste en meest ongerepte regio’s van Italië is. De regio heeft een prachtige natuur, drie nationale parken en één regionaal park.Het Nationaal Park Abruzzo is vooral bekend omdat er bruine beren leven. Lees verder…

Bekijk alle campings in Abruzzen

Camping in Abruzzen

Volop natuurschoon

Als je van kamperen op en camping in de natuur houdt, dan is de Abruzzen de ideale vakantiebestemming! De Abruzzen wordt immers het groene hart van Europa genoemd. Naast een prachtige natuur, biedt de regio ook een boeiende cultuur, een fijn klimaat en heerlijk eten. Alles voor een perfecte vakantie! De regio Abruzzen is rijk aan natuurschoon en telt drie nationale parken en één regionaal natuurpark: Gran Sasso – Monti della Laga, Maiella, Abruzzo, Lazio e Molise en Velino-Sirente. Vooral het Abruzzo nationale park staat bekend om de bruine beren die er nog leven. In de verschillende natuurparken kun je uitstekend wandelen, fietsen, paardrijden en genieten van het mooie uitzicht. De twee hoogste toppen van de Apennijnen liggen ook in Abruzzo, het zijn de Corno Grande (2912 meter) in het Gran Sasso-massief en de Monte Amaro (2795 meter) in het Majella-massief. Andere natuurlijke bezienswaardigheden zijn de Calanchi van Atri en het uiterste zuiden van de Abruzzese kust: de Punta Penna en Costa dei trabocchi. In de regio vind je ook veel meren, al dan niet gestuwd zoals het Meer van Barrea, Meer van Campotosto en het Meer van Bomba.

Bezienswaardigheden

De populairste bezienswaardige steden van de regio zijn L’Aquila (de hoofdstad), Teramo, Sulmona, Lanciano, Chieti, Vasto en Atri. Het toerisme aan de kust is redelijk ontwikkeld. De belangrijkste plaatsen zijn hier Alba Adriatica, Roseto degli Abruzzi, Pineto, Giulianova, Silvi Marina en Montesilvano

Stranden in de Abruzzen

L’Aquila is de hoofdstad van de Abruzzen, maar Pescara, dat aan de kust ligt, is de belangrijkste stad van de regio. Het lijkt niet op een typisch Italiaanse stad. Pescara is namelijk hevig gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en daarom moest de hele stad herbouwd worden. Je vindt er mooie stranden en gezellige boulevards. De zuidelijk gelegen kusten in de Abruzzen zijn veel ruiger. Onverwachte kreken tussen wijngaarden worden afgewisseld met zandvlakten en stranden. De zuidkust is erg geschikt voor diepzeeduiken.

De Adriatische zee

De totale kustlijn van de Abruzzen beslaat 133 kilometer. Bekende kustplaatsen in de Abruzzen aan de Adriatische zee zijn: Martinsicuro, Alba Adriatica, Toreto, Giulianova, Roseto degli Abruzzi, Pineto, Silvi Marina, Montesilvano Marina, Pescara, Francavilla al Mare, Ortona, Vasto Marina. Langs de kust van de Abruzzen vind je dan ook uitstekende (kleine) campings aan zee met prachtige zwembaden, comfortabele verhuuraccommodaties, tent- en camperplaatsen.

Wist je dat?

In de Abruzzen er een muziekinstrument wordt gebruiken in de keuken? Dit is heel normaal in de Abruzzen. Hier wordt vaak pasta gemaakt met een bepaald apparaat dat lijkt op een gitaar. De pastasoort die op deze manier wordt gemaakt heet maccheroni alla chiarra. Het pastadeeg wordt in stroken gesneden en gelegd op de snaren van de ”gitaar”’. Dan wordt er met een deegroller over het deeg/de snaren gerold en zo worden de stroken pasta dunne sliertjes. Hier vind je een leuk filmpje waarin je ziet hoe de pasta wordt gemaakt. In de Abruzzen kennen ze ook de oliebollen! Deze worden, net als in Nederland, gegeten tijdens kerst en nieuwjaarsavond. In de Italiaanse oliebollen wordt er bij het maken van het deeg ook nog witte wijn gebruikt.

Alle campings in de Abruzzen