Kamperen in Abruzzen

Abruzzen, de mooiste regio van Italië

De Abruzzen (in het Italiaans Abruzzo of Abruzzi in het meervoud) is een regio in zuidelijk centraal Italië. Er wordt gezegd dat het één van de mooiste en meest ongerepte regio’s van Italië is, met veel wilde dieren. De regio heeft een prachtige natuur, drie nationale parken en één regionaal park. Het Nationaal Park Abruzzo is vooral bekend omdat er bruine beren leven.

De andere natuurparken zijn:

  • Parco Nazionale d’Abruzzo
  • Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga
  • Parco Nazionale della Majella
  • Parco Regionale Sirente Velino

In deze parken kunt u uitstekend wandelen, fietsen, paardrijden en genieten van het mooie uitzicht.

Stranden in Abruzzen

L’Aquila is de hoofdstad van Abruzzen, maar Pescara, dat aan de kust ligt, is de belangrijkste stad van de regio. Het lijkt niet op een typisch Italiaanse stad. Pescara is namelijk hevig gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en daarom moest de hele stad herbouwd worden. Het heeft de toerist weinig te bieden, op de strandboulevard na. Het toerisme aan de kust is namelijk redelijk ontwikkeld. U vind er mooie stranden en gezellige boulevards. De zuidelijk gelegen kusten in Abruzzen zijn veel ruiger. Onverwachte kreken tussen wijngaarden worden afgewisseld met zandvlakten en stranden. De zuidkust is erg geschikt voor diepzeeduiken.

Pasta maken met een gitaar

Een muziekinstrument gebruiken in de keuken? Dit is heel normaal in Abruzzen. Hier wordt vaak pasta gemaakt met een bepaald apparaat dat lijkt op een gitaar. De pastasoort die op deze manier wordt gemaakt heet maccheroni alla chiarra. Het pastadeeg wordt in stroken gesneden en gelegd op de snaren van de ”gitaar”’. Dan wordt er met een deegroller over het deeg/de snaren gerold en zo worden de stroken pasta dunne sliertjes. Hier vindt u een leuk filmpje waarin u ziet hoe het gedaan wordt.

In Abruzzen kennen ze ook de oliebollen! Deze worden, net als in Nederland, gegeten tijdens kerst en nieuwjaarsavond. In de Italiaanse oliebollen wordt er bij het maken van het deeg ook nog witte wijn gebruikt. Hier vindt u een recept, mocht u ze willen maken.

Als u van natuur houdt, is Abruzzen de ideale vakantiebestemming voor u! Abruzzen wordt immers het groene hart van Europa genoemd. Naast een prachtige natuur, biedt de regio ook een boeiende cultuur, een fijn klimaat en heerlijk eten. Alles voor een perfecte kampeervakantie!