Vier de kerst in Italië!

Als u rond de kerstperiode in Italië bent, bijvoorbeeld tijdens een citytrip,  is het natuurlijk een must om een Italiaanse kerstmarkt te bezoeken (of meerdere). Misschien staan Duitsland en Frankrijk meer bekend om hun indrukwekkende kerstmarkten, maar in Italië zijn er ook veel die zeker drukbezocht worden. In deze blog leest u over onze vijf favoriete kerstmarkten in Italië!

De meeste en kleinere kerstmarkten in Italië vinden plaatsen vanaf ongeveer 10 december tot en met de komst van ”la befana” op 6 januari. Maar bij de onderstaande kerstmarkten is de exacte datum erbij gezet. 

1. De kerstmarkt in Murano

Waar? In Murano (een eiland dichtbij Venetië)
Wanneer? van november t/m Befana (6 januari)

De kerstmarkt in Murano is elk jaar een ware happening. Dit kleine eilandje is bekend om de glasblazers en dat laten ze, ook tijdens de kerst, maar al te graag zien. Jaarlijks staan er 80 kraampjes en blokhutjes, die kerstdecoratie en lekkernijen verkopen. U vindt er ook kunstexposities, er is muziek, en elke dag is er animatie voor de kinderen. Daarnaast zijn er veel glasblazers die graag hun kunsten aan het publiek showen. Uiteraard worden er bij de kraampjes ook veel spullen van het typisch Venetiaanse glas verkocht.

2. De kerstmarkt in Napels

Waar? In Napels
Wanneer? van 5 t/m 28 november

Het hele jaar door kun je in via San Gregorio Armeno, kerststalletjes kopen. In Napels worden deze kerststalletjes door vakkundige ambachtelijk gemaakt, evenals de figuren die u in de kerststalletjes kunt zetten. En deze figuren bestaan tegenwoordige niet meer uit alleen Maria, Jozef en Jezus, maar ook uit beroemdheden! Zo kunt u bijvoorbeeld een beeldje van Berlusconi kopen, van Amy Whinehouse en van Lionel Messi! Tijdens de kerst is dit straatje uiteraard nog veel populairder. Er wordt dan ook een markt georganiseerd waar deze kerststalletjes en -figuren volop worden verkocht. Ook zijn er kraampjes met schilderijen, andere woondecoraties en glaswerk te vinden.

3. De kerstmarkt in Rome

Waar? In Rome
Wanneer? van de laatste week van november t/m 6 januari

Als je de kerstmarkt in Rome bezoekt, waant u zich echt in de kerstsferen! De kerstmarkt in Rome vindt plaats op Piazza Navona, wat een van de meest bijzondere plekken in het historische centrum is. Het plein staat vol met kraampjes waar ze kerstartikelen verkopen: snoepgoed, speelgoed en souvenirs. Bovendien zijn er jaarlijks vele straatmuzikanten die kerstnummers spelen, dus aan gezelligheid ontbreekt het niet! Bovendien is er een legende, dat als je kerstdecoratie op Piazza Navona koopt, je de rest van het jaar geluk zult hebben…

4. De kerstmarkt in Firenze

Waar? In Florence/Firenze
Wanneer? van eind november t/m kerstavond

Naar verluidt is dit één van de oudste kerstmarkten in Italië. De kerstmarkt wordt namelijk al 500 jaar lang gehouden. Vanaf eind novemer is Piazza Santa Croce elk jaar weer helemaal omgetoverd tot een heus kerstparadijs. Er staan ongeveer 50 houten kraampjes waar van alles verkocht wordt: kerstversiering voor in de kerstboom, allerlei delicatessen, wijn, bier en zoetigheden. Daarnaast vinden er veel concerten plaats en zijn er speciale voorstellingen voor kinderen.

5. De Kerstmarkt in Bolzano

Waar? In Bolzano
Wanneer? van begin december t/m kerstavond

In Bolzano vindt elk jaar de Christkindlmarkt plaats. In de karakteristieke blokhutjes worden er verschillende dingen verkocht. U kunt er perfect inspiratie opdoen voor leuke kerstcadeautjes. Ook worden er heerlijke zoetigheden verkocht, wordt er muziek gespeeld en zijn er sprookjesvertellers die uw kinderen gegarandeerd zullen vermaken.