Een delicatesse in Italië: truffels

I tartufi, truffels, zijn een ware (herfst)delicatesse uit Italië. Zo erg, dat er zelfs truffelfestivals georganiseerd worden in oktober en november. Ze worden vooral gevonden in de regio’s Piemonte, Marche en Umbrië. Er bestaan veel verschillende soorten truffels, maar het grootste verschil bestaat tussen de witte en de zwarte truffel. Van deze twee truffels is de witte truffel het duurst. Zo heeft de albatruffel uit Piemonte kiloprijzen van wel €3000,- euro. Deze is het zeldzaamste en heeft het meest verfijnde aroma. De zwarte truffel is, in tegenstelling tot de witte truffel, vrijwel het hele jaar te verkrijgen en heeft een minder uitgesproken geur. Deze is dan ook stukken goedkoper. Vanwege de prijs worden de witte en zwarte truffel ook wel het witte en zwarte goud genoemd.

Zelf truffels zoeken in Italië

In veel regio’s in Italië (onder andere Toscane, Piemonte, Emilia-Romagna en Umbrië, in speciale ‘truffelgebieden’) kun je op truffelzoektocht gaan, in een georganiseerde groep of met een heuse truffeljager. Alleen vanaf oktober mogen de truffels gezocht worden en dit gebeurt altijd met een hond die speciaal is getraind om de truffels te vinden. Vroeger werden er ook varkens ingezet om de truffels te zoeken, maar varkens vinden truffels ook lekker, dus de truffeljagers moesten altijd snel de truffel zelf pakken voordat het varken het op had.
Als je truffels gaat zoeken, moet je al vroeg op pad. Samen met de truffeljager moet je de hond aansporen om truffels te zoeken en als de hond een truffel gevonden heeft, haalt de truffeljager de truffel uit de grond en stopt de aarde op zo’n manier terug dat er weer een nieuwe truffel kan groeien.
Elke truffel heeft zijn eigen seizoen en zijn eigen periode waarin deze truffel gezocht mag worden. Zo mag de herfsttruffel alleen gezocht worden van 1 oktober tot en met 1 januari. Alles wat je (of eigenlijk de hond) tijdens de truffelzoektocht vindt, mag je zelf houden. Je kunt de truffels verkopen aan restaurants, maar je kunt er natuurlijk ook zelf heerlijke gerechten mee maken!

Een heerlijk Italiaans herfstrecept: truffelpasta

Met truffels kun je een super lekkere pasta maken. Naar eigen ervaring smaakt deze echt onwijs goed! Benieuwd naar het recept? Lees dan gauw verder!

Benodigheden (voor 4 personen):

  • 250 gram tagliatelle
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels bouillon
  • zwarte truffel (hoeveelheid naar smaak)
  • olijfolie
  • één knoflookteentje
  • een scheut room
  • eventueel Parmezaanse kaas naar smaak

Wat ga je doen?

Snijd iets meer dan de helft de zwarte truffel in zo dun mogelijke plakjes en bak deze, samen met de roomboter, de knoflook en de bouillon. Laat het mengsel voor een paar minuutjes bakken en kook ondertussen de tagliatelle in een pan met kokend water en een snufje zout. Kook de pasta ongeveer twee/drie minuutjes minder dan op de verpakking staat en ga dan gewoon proeven of de pasta al beetgaar is. Je kookt de pasta dan namelijk al dente, zoals het in Italië gedaan wordt! Laat de pasta uitlekken en doe deze vervolgens weer terug in de pan. Nu kun je er een beetje room doorheen mengen, samen met het truffelmengsel. Wat je nog van de truffel over had, schaaf je over het gerecht als garnering, samen met wat Parmezaanse kaas. Nu is het gerecht klaar om opgediend te worden. Buon appetito!

Met truffels kun je vele kanten op en ze hoeven niet alleen gebruikt te worden in pasta’s. Truffels smaken namelijk ook erg goed in combinatie met risotto, als carpaccio, als saus of in de soep. De Italiaanse herfsttruffel moet je dit seizoen hoe dan ook gegeten hebben! En mocht je zin hebben gekregen om op truffeljacht te gaan in Italië, hieronder vind je verschillende campings in de truffelregio’s.