Ontdek de prachtige en culturele stad Perugia

Perugia is een stad van uitersten, gelegen in de regio Umbrië. De stad is zelfstandig sinds 1860, maar bestaat al sinds ver daarvoor. Het middeleeuwse uiterlijk van de stad, vormen samen met de ligging tussen de Umbrische heuvels, een lust voor het oog. De stad is in de loop der tijd nauwelijks veranderd en heeft een typische charme, met haar kronkelige straatjes, indrukwekkende bouwwerken, steile trappetjes en verrassende doorkijkjes. De stad is daarnaast erg cultureel. Grotendeels komt dit door de Università per Stranieri di Perugia: een universiteit voor buitenlandse studenten. Perugia is een bruisende stad waar veel te beleven valt. En omdat het een redelijk kleine stad is, heeft u niet veel dagen nodig om heel de stad te ontdekken.

Zien en doen in Perugia

Perugia is een kleine stad, dus u kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen en alle bezienswaardigheden binnen één dag kunt bekijken. Op elke hoek van de straat vindt u wel een monument, een mooi uitzicht of een bijzonder restaurant. Perugia heeft een aantal prachtige monumenten die u niet kunt overslaan tijdens een bezoek aan de stad. Zo is er Rocca Paolina: dit zijn deels ondergrondse gangen, gebouwd door de Paus in de zestiende eeuw. U kunt deze ondergrondse gangen vandaag de dag bezoeken. U vindt er winkels, boekhandels en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Het is als het ware een stad onder een stad!
Bovengronds vindt u Fontana Maggiore, een van de bekendste monumenten van Perugia en één van de beroemdste fonteinen van heel Italië. De fontein staat er al sinds de dertiende eeuw en u ziet er onder andere allerlei mythische figuren en een agrarische kalender op staan.
Als u alle verhalen van de fontein heeft ontdekt, ga dan naar Galleria Nazionale dell’Umbria in het Palazzo dei Priori. Hier zijn een aantal kunstwerken te zien, allemaal van de hand van kunstenaars uit Umbirë.
De bekende Kathedraal van Perugia, gewijd aan San Lorenzo, is een gebouw dat vandaag de dag nog steeds niet af is. Toch is de kathedraal een bezoek waard! U vindt er namelijk een tal van mooie kunstwerken die in de loop der eeuwen zijn verzameld.
Perugia is bovenal een prachtige stad om gewoon doorheen te lopen. In elke straat vindt u wel iets nieuws!

Eten en drinken in Perugia

Het bekendste product uit de regio Umbrië is de truffel. De truffel (tartufo) wordt dan ook veel in Perugia gegeten en in allerlei gerechten verwerkt.
Bekende bonbons uit Perugia zijn Baci Perugina (”Perugiaanse kusjes”). Bij elk van deze bonbons zit een briefje met daarop een Italiaanse liefdesspreuk. Perugia staat overigens ook bekend om het feit dat de stad veel uitmuntend goede banketbakkerijen heeft. Zo is er Pasticceria Sandri: een chique bakkerij met heerlijke taartjes en chocolade gebakjes. Het personeel is gekleed in rode jasjes en het plafond is versierd met fresco’s.
Als u zin heeft in een lekkere en zeer goedkope lunch, ga dan naar Osteria a Priori (Via dei Priori 39). Het lijkt een klein wijnwinkeltje en u zou er zo voorbij lopen, maar dat moet u zeker niet doen! U kunt er niet alleen typisch Umbrische producten kopen, zoals heerlijke wijnen en olijfolie, maar ook lunchen voor niet meer dan €9,- euro. En dat is inclusief een wijntje!
Zin in pizza? Ga dan naar Pizzeria Mediterranea. Dit zaakje bevindt zich vlakbij het Piazza IV Novembre (Via Cipriano Piccolpasso 149) en u kunt er voor €5,- euro een pizza verkrijgen. De Italianen komen er zelf ook graag!
Voor een heerlijk ijsje, is Gelateria Dolce Bio een aanrader. Deze ijszaak zit in de hoofdstraat (Corso Vannucci 93) en verkoopt biologisch ijs. Elke maand hebben ze een nieuwe, bijzondere smaak. Zeker een bezoek waard!
Bij Punto di Vista (Via Indipendenza 2) kunt u tot half twee ’s nachts borrelen op een zeer gezellig terras met prachtig uitzicht. Dit terras is, als u van borrelen houdt, ook zeker een aanrader.

Overige informatie

Perugia is makkelijk te voet te ontdekken, dus u hoeft niet perse gebruik te maken van het openbaar vervoer. Als u dit liever wel doet, kunt u gebruik maken van de bus, een taxi of de ”minimetro”. De minimetro kan 25 personen tegelijk vervoeren en voert u langs zeven stations. Een ticket kost €1,50.
Met een speciale museumkaart kunt u toegang krijgen tot vijf verschillende musea in Perugia. Er zijn verschillende museumkaarten beschikbaar voor verschillende prijzen. Hier vindt u meer informatie.
De beste maanden om Perugia te bezoeken zijn april, mei en juni en september en oktober. In deze maanden is het er niet te warm en is er niet veel kans op regen. Er zijn dan ook niet al te veel toeristen.