Ontdek het authentieke Napels

Napels is dé stad waar de pizza is uitgevonden en waar u het echte Italië leert kennen: wasgoed aan de lijnen, een bruisend straatleven en heerlijk eten. Napoli is een stad van uitersten in alle opzichten! Aan de ene kant is het een moderne stad met prachtige monumenten, cultureel erfgoed en karakteristieke wijken, maar aan de andere kant is het een arme stad met een grote werkloosheid en veel problemen. Gelukkig gaat het beter met de stad sinds het nieuwe stadsbestuur er is. De beroemde operazanger Caruso en het icoon Sophia Loren komen uit Napels en de bewoners van Napels houden erg veel van hun stad. Het Napolitaanse dialect is erg apart. Zo spreken de Napolitanen Napoli uit als ‘Naboel’. Dit komt door de zware tongval. Als u een liefhebber van cultuur bent en houdt van authentiek eten, dan bent u in Napels zeker op de juiste plek.

Zien en doen in Napels

Napels is de hoofdstad van de regio Campania en barst van het cultureel erfgoed. In de stad vindt u veel mooie gebouwen, kerken, beroemde musea en prachtige monumenten. Een ware toeristische trekpleister is de vergane stad Pompeii. Deze stad is in 79 n. Chr. getroffen door een aardbeving, waardoor de hele stad bedekt werd door een dikke laag as. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden. U kunt de stad bezoeken en een toer bijwonen. ’s Zomers kunt u, samen met een gids, een wandeling maken over de vulkaan Vesuvius. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers.
Een van de redenen om naar Napels de gaan is de prachtige kustlijn. Als u de drukte van de stad Napels wilt ontvluchten, ga dan naar de Amalfitaanse kust. Het wordt gezien als de mooiste kust van Italië. Aan deze kust vindt u kleine dorpjes, met de karakteristieke gekleurde huisjes. In deze dorpjes kunt u heerlijk wandelen, maar u moet wel rekening houden met veel smalle steegjes en trappetjes. Vanuit de dorpjes kijkt u uit over een prachtige blauwe zee en op één van de stranden kun u even relaxen en een plons wagen in het heldere zeewater.

Winkelen in Napels

Napels is een goede stad om te winkelen. U vindt er dure designerwinkels, maar ook kleine speciaalzaakjes. Net buiten Napels, in de stad Mugnano, zit een groot winkelcentrum genaamd Centro Commerciale Auchan Mugnano. In Napels zelf vindt u veel markten. De bewoners van Napels winkelen hier graag het liefst. Enkele markten in Napels zijn Mercatinao di Via Imbriani (een merkkledingmarkt), Mercatino di Antignano (een kledingmarkt) en Mercato delle Pulci (een meubelmarkt).

Eten en drinken in Napels

Hoewel overal in Italië pizza gegeten wordt, is napels dé stad waar u de beste pizza kunt eten. De populairste pizza’s in Napels zijn pizza marinara (met tomaat, olie, oregano en olie) en pizza Margherita (met tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olie). Andere pizza’s kunt u ook wel in Napels verkrijgen, maar deze twee zijn verreweg het allerlekkerst! Een wereldberoemde plek in Napels waar u deze heerlijke pizza’s kunt eten is L’antica Pizzeria Da Michele. In deze pizzeria kunt u alleen de pizza marinara en de pizza Margherita verkrijgen. Het bedrijfje bestaat al sinds 1870 en er wordt gezegd dat ze de lekkerste pizza’s van heel Italië maken!
Als u geen fan bent van pizza, zijn er nog veel meer restaurantjes in Napels waar u heerlijke gerechten kunt verkrijgen. Wat dacht u van mosselen met kruidige tomatensaus, peperoncini en peterselie? Of van de spaghetti alla puttanesca? Dit betekent letterlijk hoerenspaghetti en is lekker kruidig en geurig pastagerecht met onder andere tomaten, olijven en chilipepers. Andere Napolitaanse gerechten zijn Parmigiana di melanzana (aubergine met Parmezaanse kaas uit de oven), pasta e fagioli (een armengerecht: pasta met bonen) en gnocchi alla Sorrentina (gnocchi met zoete tomatensaus en gesmolten mozzarella).
Als u in Napels bent, probeer dan een ‘brioche con gelato’: een broodje met ijs. Het klinkt gek, maar het is erg lekker!

Overige informatie

Zelf door Napels rijden is afgeraden. Het verkeer in de stad is werkelijk een chaos! Het is beter om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Zo kunt u de metro pakken, gebruik maken van de tram, een taxi nemen of de bus pakken. Er rijden ook minibusjes rond die dezelfde routes als de stadsbussen rijden, maar hier betaalt u twee keer zoveel voor!
Napels is een prachtige stad om te zien en u heeft zeker vijf dagen nodig om alles te zien, te proeven en te doen. Als u ook de Amalfitaanse kust wilt bezoeken of een van de eilanden wilt zien, is nog langer blijven een aanrader. De beste maanden om Napels te bezoeken zijn april, mei en juni en september en oktober. Het is er dan niet te warm en het regent dan niet veel. Met het vliegtuig bent u binnen 2,5 uur in deze mooie stad.