Gerecht: typisch Italiaanse polenta

Polenta. Misschien ken je het wel of misschien ken je het niet. Het is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht dat vooral tijdens de koude seizoenen vaak gemaakt wordt door de Italianen. Het is een gerecht dat een lange bereidingstijd in de keuken vereist, maar als de polenta eenmaal op tafel staat, dan heb je ook wat! Het is enorm vullend. En als je iets teveel hebt gemaakt, kun je het een paar dagen later opnieuw eten, maar dan met andere bijgerechten!

Van oorsprong is polenta een maaltijd voor de armen. Het stilde de honger en het is lang houdbaar, dus mensen aten het vaak dagen (misschien zelfs weken…) achter elkaar. Destijds zorgde dit voor een ernstige huidaandoening, omdat maïs een antivitamine bevat die zorgt voor een gebrek aan vitamine PP. Tegenwoordig is er zo’n rijkdom aan voedsel, dat de antivitamine geen invloed meer heeft. Vandaag de dag wordt polenta dus volop gegeten, altijd in combinatie met iets anders als kaas, groenten of sugo di pomodoro (tomatensaus), want polenta alleen is eigenlijk een beetje saai. Benieuwd geworden naar dit door-en-door Italiaanse gerecht? Lees verder voor het recept. Perfect voor in de herfst- en wintermaanden die eraan gaan komen!

Benodigdheden

  • 500 gram maïsmeel (bijv. van het merk Valle del Sole, gewoon te vinden in de supermarkt)
  • 2 liter water
  • 1 lepel zout
  • 15 gram olijfolie

Stap 1 

Giet de twee liter water in een pan met dikke bodem. Als het water begint te koken, voeg je het zout toe.

Stap 2 

Giet nu langzaam de maismeel bij het water, terwijl je erdoor roert met een houten lepel. Houdt de temperatuur hoog en blijf hard roeren.

Stap 3

Voeg na een tijdje ook de olijfolie toe. Dit zorgt ervoor dat het mengsel niet gaat klonteren. Blijf roeren, dit is heel belangrijk, anders kan het alsnog gaan klonteren.

Stap 4

Nu is het een kwestie van wachten. Zet het vuur hoog en laat de polenta verder koken gedurende 50 minuten. Na 50 minuten is de polenta klaar en hoef je alleen nog het vuur eventjes iets hoger te zetten zodat de polenta makkelijker uit de pan komt als je het vervolgens voorzichtig omkiept op een bord of in een schaal.

Waar eet je polenta mee?

Je kunt polenta eten met alles wat jou lekker lijkt: vlees, groenten, vis en kaas. Strooi Parmezaanse kaas over de polenta als deze klaar is, zodat de polenta wat meer smaak krijgt. Een saus bij polenta maakt het gerecht lekker romig, dus maak er bijvoorbeeld tomatensaus bij, een groentesaus of ragù (een saus met voornamelijk vlees). Je kunt polenta voor maximaal drie tot vier dagen in de koelkast bewaren, een paar dagen later kun je de polenta nog eens eten, maar dan met een ander bijgerecht. Wat je ook kiest om er bij te eten, het zal goed smaken!