Een recept voor panettone

Panettone is een luxe brood (of cake) dat in Italië gegeten wordt tijdens de kerst. U zou het een beetje kunnen vergelijken met de kerststol. Het brood is luchtig en wordt gebakken in een ronde, kleine bakvorm. Hierdoor krijgt het brood zijn karakteristieke hoge en ronde vorm. In een panettone zit meestal vruchtjes, rozijnen, stukjes chocolade en/of gekonfijt fruit. Het brood wordt doorgaans in plakken geserveerd, samen met een zoet alcoholisch drankje of wijn.

Tegenwoordig kunt u in de grotere supermarkten wel een panettone kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om tijdens het kerstdiner aan te komen met een zelfgemaakte panettone! De kerst komt steeds dichterbij, en dus hebben wij voor u hieronder alvast een recept staan!

Wat heeft u nodig?

  • 150 ml halfvolle melk
  • 500 gram bloem
  • 14 gram gist
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 1 citroen (schoongemaakt)
  • 1 sinaasappel (schoongemaakt)
  • 250 gram gezouten boter
  • 100 gram sukade, chocolade stukjes en/of rozijnen (wat u lekker vindt)

Het recept

Stap 1: Verwarm de melk in een steelpan, maar laat de melk niet koken. Doe de bloem, het gist, de suiker, 5 eieren en het zout bij elkaar in een kom en meng het net zolang tot het een glad geheel is. Schraap tussendoor het deeg van de randen af.

Stap 2: Rasp de schil van de citroen en die van de sinaasappel. Daarna voeg je dit, samen met de boter, bij het beslag toe en meng je het nog eens voor 7 minuten door. Daarna kunt u de sukade, de chocolade stukjes en/of de rozijnen toevoegen. Meng het even goed door en schep het gele mengsel dan in een grote kom. Dek de kom en zet het voor 12 uur lang in de koelkast.

Stap 3: Vet een klein, ronde, hoge springvorm in met boter. Neem het deeg uit de kom en kneed het kort door. Vorm het nog plakkerige deeg tot een bal, leg het in de springvorm en dek het deeg losjes af met vershoudfolie. Laat het op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het boven de rand uitkomt. Dit duurt ongeveer 3 uur.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het zesde ei los en bestrijk het deeg ermee. Vervolgens kunt u het deeg laten bakken voor ongeveer 20 minuten, onder het midden van de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 °C en bak de panettone verder voor ongeveer 45 minuten. Na 40 minuten kunt u checken of de panettone klaar is. Steek hiervoor een satéprikker in het deeg. Als deze er schoon uitkomt, is de pannetone klaar!

Step 5: Haal de panettone uit de springvorm en laat deze afkoelen voor ongeveer 30 minuten. Serveer het brood lauwwarm of op kamertemperatuur, met een lekker zoet, Italiaanse alcoholisch drankje.

U ziet ‘t; panettone is nog best wel een werk om zelf te maken. Er gaat vooral heel veel tijd overheen voordat het brood daadwerkelijk klaar is. Maar het is het zeker waard.
Wist u dat het trouwens ook een voorjaarsvariant bestaat van dit Italiaanse brood? Het brood wordt colomba (di pasqua) genoemd en wordt gegeten tijdens pasen. Het brood wordt zo genoemd omdat het de vorm heeft van een duif (colomba). In colomba di pasqua zitten meestal geen rozijnen en wordt het brood getopt met kandijsuiker.