Ontdek de vijf mooiste dorpjes van Ligurië

De regio Ligurië, dat aan de westkust van Italië ligt, is een prachtige bestemming op zich: een prachtige kustlijn, dorpjes die tegen de kust opgebouwd zijn en de Bloemenriviera die landinwaarts overloopt in een bergachtig gebied. De regio heeft ook een hoop mooie plaatsen, steden en dorpen. In Italië kennen ze i borghi più belli d’Italia. Dit zijn zo’n 300 dorpen, verspreid door heel Italië, die een artistiek en historisch belang hebben voor Italië. Ook in Ligurië zijn een paar van zulke dorpen. In dit artikel leest u over vijf van deze dorpen in de regio Ligurië.

1. Apricale

Apricale is een pittoresk en idyllisch dorpje dat gebouwd is op een berg in het achterland van de Ligurische kust. Apricale betekent letterlijk: blootgesteld aan de zon. De zon die schittert op de huisjes in dit dorpje, maakt dat het nog sprookjesachtiger oogt. Het dorpje is een labyrint van smalle en elegante straatjes, waar u heerlijk doorheen kunt dwalen. Het dorpje heeft één centraal plein, waar twee kerken staan en een groot kasteel. Vanaf dit plein kunt u uitkijken over de prachtige vallei. Op het plein staat een podium waar elk jaar, in de eerste twee weken van augustus, een zomertheater wordt opgevoerd door Teatro della Tosse uit Genua. Apricale is een kunstzinnig dorpje: overal vindt u mooie tekeningen op de huizen en in veel winkeltjes kunt u apart keukengerei en andere spulletjes kopen.

2. Brugnato

Brugnato ligt in de provincie La Spezia en is ontstaan in de achtste eeuw toen een groep monniken er een abdij bouwden. Het dorpje heeft mooie kleurrijke huisjes, schattige straatjes en gezellige cafés waar u heerlijke koffie kunt drinken. In Brugnato zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden, waaronder la concattedrale dei Santi Pietro, Lorenzo e Colombano. Dit is een Romaans-Gothische kerk uit de twaalfde eeuw. Twee andere kerken die mooi zijn om te bezichtigen zijn Chiesa di Sant’Antonio en de San Bernardo kerk.
Ook de omgeving van Brugnato, Val di Vara, is erg mooi. U kunt hier prachtig wandelen.

3. Vernazza

Vernazza is het enige dorpje van de bekende Cinque Terre (‘5 dorpjes’) dat op de lijst van i borghi più belli d’Italia staat. Het is het meest welvarende plaatsje van de Cinque Terre, mede door de wat grotere haven. Het dorpje heeft een prachtig (en erg fotogeniek!) strandje en het aangrenzende plein is erg gezellig. Door de bewoners wordt het dan ook niet voor niets het ‘gesprekshoekje’ genoemd. U kunt heerlijk genieten van al het pracht in Vernazza vanaf het terras, natuurlijk met een glas lokale wijn in uw hand. En dit is niet zomaar een lokale wijn: de lokale witte wijn is befaamd en heeft een heus DOC-keurmerk!
Overal in Vernazza vindt u bijzondere bezienswaardigheden en leuke restaurantjes. Het is een kleurrijk kustdorpje dat u zeker zal verrassen!

4. Tellaro

Tellaro is een prachtig dorpje aan de Ligurische kust waar u zeker uw  rust zal vinden. De heuvel waartegen Tellaro is gebouwd, is helemaal bedekt met olijfboomgaarden. Het dorpje heeft een haven dat rechtstreeks van een schilderij af lijkt te komen, zo mooi is het. Veel grote schrijvers en dichters hebben er gewoond, zoals de Britse dichter Percy Bysshe Shelley. De dichter woonde in Casa Magni. Het huis wordt vandaag de dag gebruikt als locatie voor culturele evenementen.

5. Finalborgo

Finalborgo betekent letterlijk ‘het laatste dorp’. Het dorp ligt een paar kilometers verwijderd van de populaire badplaats Final Ligure en kan vanuit daar te voet bereikt worden. Het kleurrijke dorpje heeft historische bouwwerken, mooie bezienswaardigheden zoals een imposant kasteel, gezellige restaurantjes en artistieke winkeltjes. Als u een dagje geen zin heeft om aan het strand te liggen, dan is een uitstapje naar dit dorpje een leuke afwisseling. Het dorp heeft veel karakter en zal u zeker bijblijven!