De mooiste bezienswaardigheden in Italië

Wist u dat 70% van al het werelderfgoed zich in Italië bevindt? Zeventig procent! In Italië staan dus heel wat bezienswaardigheden; van het wereldberoemde Colosseum tot relatief onbekende kastelen, prachtige dorpen en mooie parken. Het kan nog weleens lastig zijn om te bepalen wat u allemaal wilt zien als u in Italië bent. Om u te helpen hebben wij een selectie gemaakt van de top 5 meest originele bezienswaardigheden – waarvan sommigen ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan – in la bella Italia.

1. De Sacro Monte

De Sacri Monte (heilige bergen) zijn ontstaan in de vijftiende en zestiende eeuw toen men bedevaartplekken in Europa wilde creëren als alternatief voor de heilige plaatsen in Jeruzalem en Palestina. Een van die heilige plekken/bergen is il sacro monte di Varese. Deze berg ligt een paar kilometer van de stad Varese af. De vele kapellen die perfect in de bergachtige omgeving passen, maken het een van de mooiste Sacro Montes in Italië. Dankzij oude documenten weten we dat het Mariabeeld en één van de kapellen als sinds de vierde eeuw op de berg staan. In totaal zijn er 14 kapellen, een museum en een klooster. In het klooster verblijven vandaag de dag nog steeds nonnen.

2. I palazzi dei Rolli

I palazzi dei Rolli is een groep van wel 42(!) paleizen in de Italiaanse havenstad Genova, in Ligurië. Deze 42 paleizen staan, samen met le strade nuove (‘’de nieuwe straten’’, waar de paleizen zich bevinden), op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alle 42 paleizen zijn gebouwd tussen de zestiende en achttiende eeuw en waren bedoeld als verblijfplaats van belangrijke mensen van over de hele wereld. Niet alleen de buitenkant van de paleizen is prachtig om te zien (gebouwd in barokstijl, daterend uit de renaissance), ook de binnenkant is erg interessant om te zien. Alle paleizen zijn nog precies ingericht zoals het er vroeger uitzag.

3. San Gimignano

San Gimigno delle belle Torri (San Gimignano van de mooie torens) ligt in , 56 kilometer van Florence af. Het stadje neemt u regelrecht mee terug naar de Middeleeuwen, de tijd lijkt er zijn stilgezet. De families die er vroeger heersten hebben er ongeveer 72 torens gebouwd (hoe hoger de toren was, hoe meer aanzien je had; sommige torens waren wel 50 meter hoog!). Hoewel er nu nog 14 torens overeind staan, heeft San Gimignano zijn statige sfeer en uitstraling behouden. Zeker het bezoeken waard!

4. Het paleis in Caserta (la Reggia)

In Caserta, wat dicht bij Napels ligt, vindt u het kasteel van koning Karel III, ook wel Carlo Borbone genoemd. In 1734 werd hij koning van Napels, wat vanaf toen geen deel meer uitmaakte van het Spaanse Rijk. Koning Karel III liet in 1750 een nieuw kasteel bouwen dat het kasteel van Versailles en dat in Madrid zou overtreffen én een symbool zou zijn voor het nieuwe koninkrijk. Het paleis, het aquaduct en de omliggende tuinen en bossen zijn prachtig om te zien en geven goed de architectuur van de achttiende eeuw weer. Het paleis is elke dag geopend van 08:30 tot 19:00, behalve op dinsdag.

5. Sassi di Matera

De Sassi di Matera (letterlijk: stenen van Matera) zijn prehistorische grotwoningen in de stad Matera, wat in Basilicata ligt. Deze grotten staan sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot 1950 was Matera een erg arme stad. Het was een plek vol armoede, waar malaria heerste, evenals kindersterfte. Vandaag de dag zijn veel van de grotten omgebouwd tot luxe hotels, restaurants en bars. Toch is Matera nog een vrij onbekende stad, waar u weinig toeristen zult vinden. Dus, als u op zoek bent naar rust in een prachtige omgeving met veel historie, dan is Matera the place to be.