Bezoek deze 5 prachtige stadjes aan het Gardameer

Het Gardameer is een van de grootste meren in het noorden van Italië. Het ligt op het knooppunt van drie regio’s: Veneto, Lombardije en Trentino. De gunstige ligging van het Gardameer zorgde er vroeger al snel voor dat het meer een belangrijke handelsplek werd. Lago di Garda is natuurlijk een supertoeristische vakantieplek, vanwege het prachtige meer en de mooie natuur. Er zijn vele leuke stadjes, waar u heerlijk kunt slenteren door de smalle straatjes en de mooiste kerkjes kunt bezichtigen. U wat kunt eten of drinken op de meest gezellige terrasjes en dineren bij de beste lokale restaurants. In dit artikel leest u over de vijf leukste stadjes aan het Gardameer.

1. Limone

Limone is een prachtig stadje, gelegen aan de westoever van het Gardameer. Met zijn kronkelige straatjes, gezellige boulevard en schattige haven trekt dit stadje, vooral in de zomer, erg veel toeristen aan. Dat maakt het daarentegen geen minder leuke stad om eens naartoe te gaan. Klim omhoog naar het hoogste punt van de stad (Limone ligt tegen een berg aan) en krijg een prachtig uitzicht van de stad te zien. Bezoek het citroenmuseum (Limonaia del Castel) of eet simpelweg een heerlijke piadina op de boulevard. Het is trouwens niet duidelijk of de naam van de stad verwijst naar ‘’limes’’ dat in het Latijn ‘’grens’’ betekent (tot in de tweede wereldoorlog was Limone een grensplaatsje tussen Italië en Oostenrijk), of dat de stad zijn naam te danken heeft aan de citroenen (i limoni in het Italiaans) die er verbouwd worden. Feit is wel dat u er heerlijke Limoncello kunt kopen!

2. Sirmione

Sirmione is het drukstbezochte stadje aan het Gardameer. Dat is niet zo gek ook, want Sirmione is werkelijk prachtig. Sirmione ligt op een schiereiland. Dat betekent dat u er niet heel makkelijk kunt komen. U kunt uw auto buiten de stad parkeren en vervolgens de stad binnenlopen over de brug, door de poort van castello Sirmione. Dit kasteel kunt u overigens, tegen betaling, bezoeken. En als u de trappen omhoog loopt, krijgt u een mooi uitzicht over de stad en over het Gardameer. Vroeger was Sirmione een waar kuuroord, u vindt er dan ook nog steeds een aantal spa’s en er zijn kleine stranden. Sirmione beschikt ook over een aantal pleinen, waar u gezellig op een terras wat kunt drinken. Vergeet ook niet om een ijsje te eten in deze stad; de ijsjes zijn hier namelijk héél groot. En super lekker!
Sirmione is een toeristsiche stad en dus zijn er een aantal toeristische dingen die u hier kunt ondernemen, mocht u dat willen. Zo kunt u een tour volgen door de oude restanten van een Romeinse villa (villa Romana) en een wandeling maken door de grotten van Catallus, die in het noorden van Sirmione liggen.

3. Lazise

Zodra u de oude haven van Lazise binnenkomt, bent u waarschijnlijk in één klap verliefd op het stadje. Aan de ene kant van de haven vindt u gezellige terrasjes en aan de andere kant een indrukwekkende oude kerk. Lazise ligt in Veneto en is ontstaan in de middeleeuwen. Om de stad staat dan ook een grote, middeleeuwse muur. Het centrum van Lazise is redelijk toeristisch. Hier vindt u dan ook veel souvenirwinkeltjes, ijssalons, terrasjes en restaurants. In Lazise kunt u dus ook prima uit eten gaan. Vergeet dan ook niet om bij uw maaltijd een lokale fles wijn te bestellen. Bij het Gardameer worden immers veel lekkere wijnen geproduceerd!

4. Riva

Riva del Garda ligt helemaal bovenin aan het Gardameer. Riva is, in tegenstelling tot veel andere dorpen en steden aan het Gardameer, veel bergachtiger en daarom is het klimaat er ietsjes anders. In de wintermaanden is het dan ook een stuk koeler in Riva. Qua uiterlijk verschilt Riva ook iets van de andere stadjes aan het Gardameer. Riva doet menig mens namelijk eerder denken aan een Zwitsers dorp, dan aan een Italiaans dorp.
Drie kilometer van Riva vindt u het parco grotta Cascata Varone: een park met grotten, watervallen en een botanische tuin. U kunt hier wandelingen maken en picknicken op een speciaal daarvoor aangewezen plaats. Van maart tot oktober is het park dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00. Tijdens de zomeravonden is het park langer geopend. Als u dit park wilt bezoeken kunt u er dus een prima dagje uit van maken, gezellig met het hele gezin!

5. Desenzano

Desenzano is de grootste stad aan het Gardameer. De stad heeft 27.000 inwoners en op de straten en in het autovrije centrum is het er dan ook altijd heel druk. En gezellig! Winkelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. In Desenzano vindt u boetiekjes en kleine kunst- en cadeauwinkels, maar ook dure merken, zoals Versaci, Armani en Prada. De stad heeft een grote haven en ook een veel gezelligere, kleine, oude binnenhaven. Eens in de maand wordt er een grote antiekmarkt gehouden in Desenzano. En mocht u met uw tieners op vakantie gaan; in Desenzano liggen de grootste discotheken van Italië, namelijk Dehor en Sesto Senso. Het is dus ook een prima uitgaansstad!