De meest romantische stad van Italië: Verona

Verona, ook wel de stad van de liefde genoemd. Het is een middelgrote stad, gelegen in de regio Veneto, vlak bij het Gardameer. Verona heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad trekt veel toeristen, wegens het bekende Romeo & Julia verhaal dat zich afspeelt in deze stad. Dit maakt onder andere dat Verona dan ook gezien wordt als één van de meest romantische steden ter wereld. De romantische stad wordt verdeeld door de rivier Adige. De binnenstad van Verona staat op de Werelderfgoedlijst van Europa.

De stad van Romeo & Julia

Het verhaal van Romeo e Giulietta, geschreven door William Shakespeare, is wereldberoemd. In de stad kunt u het huis (en het balkon!) van Julia vinden. Mensen van over de hele wereld komen massaal naar het huis om liefdesbrieven tussen de richels van de muren van het huis te stoppen. Er wordt gezegd dat, door een liefdesbrief aan uw geliefde achter te laten voor Julia, zij jullie liefde voor-eeuwig-durend zal maken. Op het kleine pleintje voor het huis is het doorgaans erg druk en krioelt het van de toeristen. Achter op het plein staat een bronzen beeld van Julia. Als u uw hand op de rechterborst van het beeld legt, zult u geluk krijgen. Dat zegt een tweede legende ten minste. Misschien is het wel iets wat u gewoon gedaan moet hebben als u zich toch voor het beeld bevindt! Voor €4,- euro kunt u het huis van Julia betreden en hierdoor bij het balkon komen. Mocht u zich – samen met uw geliefde – een weg door alle toeristen gebaand hebben en op het balkon staan, vergeet dan niet om een kus te geven! Romantiek ten top! Maar ook een beetje cliché natuurlijk…

Verona is geen Rome of Firenze, maar de stad heeft zeker genoeg te bieden om u een paar dagen te vermaken. Naast de bezienswaardigheden die alles te maken hebben met Romeo & Julia, vindt u in Verona ook een groot amfitheater die nog altijd gebruikt voor opera’s en voorstellingen. In Verona bevinden zich ook een aantal mooie pleinen, waaraan gezellige terrasjes zijn gevestigd. Het mooiste plein van Verona is Piazza delle Erbe. Het is een levendig plein waar vroeger het Romeinse forum lag. Elke dag wordt er een markt gehouden. Het Piazza delle Erbe heeft aan alle kanten mooie gebouwen staan, die op zich al de moeite waard zijn om te bekijken. Dit zijn bijvoorbeeld het Palazzo Maffei, de Palazzo del Comune en het handelshuis Casa dei Mercanti. Een erg goed restaurant wat gevestigd is aan de Piazza delle Erbe is Casa Mazzanti. Hier kunt u drie-gangen-menu’s bestellen en sushi eten.

Eten en drinken in Verona

Een bezoek aan Verona is niet compleet zonder de lekkere, lokale lekkernijen geproefd te hebben. Als u bij het huis van Julia bent geweest, ga dan zeker naar pasticceria bar Cordioli. Deze bakkerij/bar verkoopt baci di Giulietta (= kussen van Julia) en sospiri di Romeo (= zuchten van Romeo). U moet deze gebakjes met chocolade en noten sowieso geproefd hebben tijdens uw bezoek in Verona.
Als u in Italië bent, is het natuurlijk een must om ten minste één keer tijdens uw trip een écht Italiaans ijsje te eten. In Verona moet u dit natuurlijk doen bij de oudste ijssalon van Verona: gelateria Savoia. Deze ijssalon bestaat al sinds 1939!
Als u zich als een echte local wilt voelen, eet dan bij trattoria Papa e Cicia. Deze trattoria ligt tien minuten van het centrum af en heeft elke dag een ander menu. U eet hier gerechten zoals u die zou eten bij de inwoners van Verona thuis.
Voor een echte Italiaanse koffie met een klein extraatje moet u naar Caffè al Teatro. Terwijl u hier geniet van uw kopje koffie, kijkt u uw ogen uit door alle mensen (de inwoners van Verona) die langs u heen flaneren in mooie outfits, druk pratend en gebarend, zoals de Italianen dat doen!

Overige informatie

Een dagje (of meerdere) is prima te combineren met een kampeervakantie aan het Gardameer. Als u van plan bent om vele bezienswaardigheden te gaan bezoeken, kan het handig zijn om een Verona Card aan te schaffen. Hiermee krijgt u gratis toegang tot bijna twintig musea en bezienswaardigheden in Verona, inclusief het beroemde amfitheater. Ook mag u gratis gebruik maken van de bussen die door de stad rijden.
U kunt uw Verona Card hier vooraf via internet kopen.
De beste tijd om Verona te bezoeken is tussen mei en september. De temperaturen zijn dan aangenaam en de zon schijnt lekker. Houdt er wel rekening mee dat de zon niet altijd schijnt in de zomerperiode, het kan zeker ook regenen! Desalniettemin is de zomerperiode de beste periode om de romantische stad te bezoeken. Hoewel het ’s zomers wél erg toeristisch is, komen de kleuren van de gebouwen het mooist tot hun recht, zijn de terrassen gezellig vol en bovendien kunt u alleen ’s zomers genieten van de operavoorstellingen in het amfitheater!