Op vakantie in Veneto

De diversiteit van Veneto

Veneto is één van de populairste regio’s in Italië en is vooral bekend vanwege het eiland Venetië. Maar Veneto heeft veel meer te bieden dan Venetië alleen! In de regio Veneto ligt namelijk ook de helft van het Gardameer (de andere helft ligt in de regio Lombardije), het grootste en drukst bezochte meer van Italië! Veneto is een uitstekende vakantiebestemming voor het hele gezin, vol van mooie dorpjes, prachtige natuur en een prima klimaat.

Het Gardameer in Veneto

Als u dichtbij het Gardameer verblijft, dan is een grote aanrader om hier (vaker) naar toe gaan, overdag of ’s avonds. Rond het Gardameer liggen prachtige dorpen en stadjes (zoals Lazise, Bardolino en Garda) waar u heerlijk kunt eten of gewoon door de straatjes kunt slenteren. Het meer zelf biedt ook een tal van activiteiten. Zo kunt u in dit meer zwemmen, een (trap)bootje huren, waterskiën en duiken. Als u zin hebt in een dag vol plezier met de kids, ga dan naar Gardaland. Gardaland is geopend in 1975 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grootste en meest populaire attractieparken van Italië.

Bekende steden in Veneto

Veneto is een regio vol met prachtige steden en dorpen. De meest bekende is waarschijnlijk Venetië, dit is dan ook de hoofdstad van Veneto. Tijdens u vakantie kunt u prima een dagje (of twee) spenderen in deze betoverende stad. Hier vindt u alle campings die in, of dichtbij Venetië liggen. En lees hier over vijf originele dingen die u kunt doen als u in Venetië bent.

Nog een bekende stad in Veneto is Verona. De stad van Romeo e Giulietta! Deze stad ligt dicht bij het Gardameer en is een zeer welvarende stad. In deze stad is het huis (en het balkon) van Giulietta natuurlijk het allerpopulairst. Mensen van over de hele wereld laten brieven achter die zij tussen de richels van de muren stoppen. Heel veel van deze brieven (waarin mensen meestal advies vragen over (problemen binnen) de liefde) worden beantwoord. Dit wordt gedaan door de club di Giulietta, dat gefinancierd wordt door de stad. Of Romeo en Julia écht hebben geleefd is niet bekend, maar de hele sfeer die het verhaal heeft, maakt dat Verona een hele romantische stad is; una città dell’amore. Naast dat je het balkon van Julia in Verona hebt, vindt u er ook de heuse graftombe van Julia, dit is eveneens ook de plek waar de eindscène van het verhaal zich afspeelde.

Naast dat Verona bekend is om het Romeo en Julia verhaal, is de stad ook bekend om de opera. In Verona staat namelijk een prachtig amfitheater wat vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Tegenwoordig vinden er elk jaar van juni tot en met augustus opera-uitvoeringen plaats, waarbij zo’n 22.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn.

Eten in Veneto

Als u in Veneto bent, moet u zeker eens risotto eten. Dit is een Italiaans rijstgerecht, dat erg simpel te maken is, maar onwijs goed smaakt. In Veneto wordt trouwens de rijst voor risotto verbouwd, evenals de kazen grana padano en taleggio. Die tevens perfect samengaan met risotto.

Een ander gerecht dat erg populair is in Veneto (en eigenlijk ook in de rest van Noord-Italië) is polenta. Polenta is een soort puree dat gemaakt wordt van maïsmeel en water. Dat klinkt niet zo lekker en op zich is dat het ook niet, maar gelukkig wordt het nooit ‘kaal’ gegeten, net zoals met pasta. Het wordt bijvoorbeeld geserveerd met kaas, vis, groenten of sugo di pomodoro. En op die manier is het een super lekker gerecht!