Kamperen op het eiland Sicilië

Ontdek het niet-toeristische Sicilië

Sicilië is een eiland en een autonome regio van Italië in de Middellandse zee. Sicilië staat dus op zichzelf. Sicilië, dat helemaal in het zuiden van Italië ligt, is veel minder toeristisch dan noord Italië. Toch wordt het eiland steeds meer ontdekt door toeristen. Sicilië heeft namelijk prachtige natuur en cultuur te bieden. Daarbij is het eiland meer dan geschikt voor rondreizen. De meest toeristische plekken zijn Toarmina, de badplaats Cefalù, Catania en natuurlijk de hoofdstad Palermo. Maar het eiland biedt nog veel meer mooie plekken, waar rust en een mooie natuur centraal staan.

Sicilië heeft een 1030 kilometer lange kustlijn en vooral aan de zuidelijke klifkusten treft u mooie zandstranden aan. In de stad Cefalù, aan de noordkust tussen Palermo en Messina in, vindt u een ook een mooi zandstrand. De stad, met de pittoreske vissershuisjes, de Arabische kashba’s en de indrukwekkende rotsen heeft geregeld als filmset gediend. Aan de stranden van Sicilië kunt u veel watersporten beoefenen. Veel stranden zijn alleen toegankelijk als u betaald. Maar dan krijgt u er wel meteen een ligbed en parasol bij. De publieke stranden zijn overigens net zo mooi als de betaalde stranden, alleen worden deze wat minder goed onderhouden.

Leuke dagjes uit met de kinderen op Sicilië

Als u er een dagje op uit wil met de kinderen, dan biedt Sicilië u talloze opties die leuk zijn voor het hele gezin. Hieronder vindt u een kleine selectie:

  • Europark Roccella – San Cataldo (Caltanisetta)
    Dit park is erg bijzonder. Dit park biedt namelijk een combinatie van sport, vermaak en wellness. Dus terwijl uw kinderen lekker aan het spelen zijn, geniet u van een heerlijke massage! De sportliefhebbers kunnen baantjes trekken in het Olympisch zwembad, of meedoen met een potje voetbal of tennis. Het waterpark biedt plezier voor het hele gezin, zelfs voor de allerkleinsten. Er is namelijk een kinderbad en een animatieteam dat de kinderen extra vermaakt. Het entree voor dit park kost voor een volwassene €13,- euro en voor en kind tot 12 jaar €8,- euro.
  • Parco Monte Serra – Viagrande – Catania
    Parco Monte Serra, gelegen op de gelijknamige heuvel, is de perfecte bestemming voor een dagje uit in de natuur. U kunt hier mooie wandelingen maken. Het park leent zich ook prima voor een gezellige picknick. En ook leuk: als u stiekem geen zin heeft om te wandelen, kun je het park ook verkennen op de rug van een ezel!
  • Etnaland – Belpasso (Catania)
    In Etnaland zijn een waterpark, een attractiepark én een dierentuin met elkaar gecombineerd. Uniek aan de dierentuin is dat u de exotische dieren alleen van bovenaf vanuit een kabelbaan kunt bekijken. Het park heeft ook een bar, restaurant en zelfs een discotheek. Er is dus de mogelijkheid om tot de late uurtjes door te gaan! Een kaartje kost €19,- euro voor een volwassene en €10,- euro voor een kind kleiner dan 140 cm.

Eten op Sicilië

De Italiaanse keuken is voornamelijk sterk beïnvloed door de Arabische keuken. Maar het Siciliaanse eten kent ook invloeden uit Frankrijk (de bereiding van sauzen) en Griekenland (de bereiding van groenten). Vis en zeevruchten staan standaard op de Siciliaanse menukaart. De liefhebber van vis kan hier zijn hart ophalen!
Sicilianen houden van zoet! Ze zijn meesters in het maken van marsepein en overal op het eiland vindt u dan ook winkels die uitpuilen van de zelfgemaakte marsepein in allerlei vormen en kleuren. In veel Siciliaans gebak zitten amandelen verwerkt, die op het eiland zelf worden verbouwd. Ook ricotta is een geliefd ingrediënt als het gaat om maken van gebak en taarten. Neem bijvoorbeeld cannoli: dit zijn gefrituurde deegrolletjes gevuld met ricotta, gesuikerd fruit en pistachenootjes. De Sicilianen kennen ook een aantal ijsspecialiteiten, zoals ijskoffie en sorbetijs. Een opmerkelijke snack waar ijs in zit is de brioche. Dit is een zoet broodje gevuld met een ijssmaak naar keuze.

Sicilië is een eiland dat bijna helemaal los van Italië lijkt te staan. Het eiland heeft een prachtige natuur en cultuur en ook voor kinderen is Sicilië een leuke vakantiebestemming. Op Sicilië zal u hoe dan ook een geweldige kampeervakantie hebben!