Vakantie op Sardinië

Kamperen op het mooie eiland Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse zee. Het eiland is gekend om de kunst en cultuur, de witte krijtrotsen en de mooie stranden, die grenzen aan prachtig, azuurblauw zeewater. Het binnenland is voornamelijk heuvelachtig, met grasland overdekt door wilde tijm, rozenmarijn, mirte, cactusvijgen en dwergeiken.

Cagliari, de hoofdstad van Sardinië heeft een beetje een Noord-Afrikaans uiterlijk en is daarom heel bijzonder om te bezoeken. Het lijkt namelijk helemaal niet om de typische Italiaanse steden die u gewend bent.

De ideale strandvakantie in Sardinië

Sardinië beschikt over het ideale vakantieplaatje: hagelwitte stranden, wuivende palmbomen, een azuurblauwe zee en idyllische baaien. Sardinië is dus uitstekend geschikt voor een relaxte strandvakantie. Als u houdt van drukte en gezelligheid, ga dan naar Costa Smeralda of Porto Cervo. Hier vindt u veel boetiekjes, nachtclubs (leuk voor jongeren) en restaurants. Als u meer van rust houdt, ga dan naar Golfo di Orosei (en de omgeving hiervan). Ook het plaatsje Cala Gonone, ten oosten van de stad Nuore, is heel mooi. Hier heb je prachtige stranden en indrukwekkende baaien en grotten. Je kunt er fantastisch duiken, snorkelen en wandelingen maken.

Als u op vakantie bent met kinderen en de stranden weleens wilt afwisselen voor iets anders, dan zijn er in Sardinië meerdere waterparken waar u samen met uw kinderen veel plezier zult beleven.

  • Water Paradise – Marina di Sorso – Sassari
    Geopend van juni tot en met september. Volwassenen €15,- euro en kinderen kleiner dan 130 cm €12,- euro.
  • Aquadream – Baia Sardinia – Sassari
    Geopend van half juni tot en met half september. Volwassenen €18,- euro en kinderen kleiner dan 130 cm €12,- euro.
  • Blufan – Sarroch – Cagliari
    Geopend van eind juni tot begin september. Volwassenen betalen €15,- euro voor entree en voor kinderen kleiner dan 130 cm betaal je €12,- euro.

Zien in Sardinië

Aan de monding van de rivier de Tirso ligt het mooie visserdorpje Bosa. Bosa wordt gekenmerkt door de kleurrijke huisjes. Als u via een wirwar aan kleine steegjes en straatjes loopt, die door trappetjes aan elkaar verbonden zijn, komt u telkens weer uit bij mooie monumenten en bezienswaardigheden.

Even buiten de stad Castelsardo vindt u la Roccia dell’Elefante, wat de olifantenrots betekent. Het is een groot blok trachiet dat in de loop van de jaren is uitgesleten en de vorm van een olifant met opgeheven slurf heeft aangenomen. Onderaan de rots bevinden zich uitgehouwen graven; in de kopertijd werd de rots namelijk gebruikt als begraafplaats.

Eten in Sardinië

Misschien verwacht je van een eiland als Sardinië dat er veel vis wordt gegeten; het eiland wordt immers omringt door water. Gek genoeg is dit helemaal niet het geval. Een specialiteit van de Sardijnse keuken is namelijk geroosterd vlees.

Hoewel vis niet tot de traditionele Sardijnse keuken behoort, is de vismarkt van Sardinië inmiddels wél uitgegroeid tot één van de grootste vismarkten in Italië. Zeker aan de kust kunt u genieten van heerlijke visgerechten. En ook in Sardinië kunt u natuurlijk pasta eten! Probeer eens malloreddus: Sardijnse gnocchi gemaakt van tarwegriesmeel en saffraan. Meestal geserveerd met tomatensaus of een ragou van lamsvlees. Waar Sardinië ook in uitblinkt is het maken van dolci: zoetigheden. Deze zoetigheden hebben een sterke invloed van de vroegere Arabische overheersers, de zoetigheden in Sardinië zijn namelijk mierzoet! Zeer geliefd zijn de ciambelle. Dit is een plat koekje dat in het midden met marmelade is versierd.

Als u van boeiende cultuur houdt, wonderschone natuur en gezellige dorpjes, dan is Sardinië de ideale vakantiebestemming voor u! Ook is het een uitstekende plek om met kinderen heen te gaan.