Rome: la città eterna (de eeuwige stad)

Rome is de hoofdstad van Italië en is één van de meest bezochte steden ter wereld. Het is een prachtige stad met een rijke historie die terug gaat tot in de Romeinse tijd. Alle bezienswaardigheden en gebouwen in deze stad laten dat goed zien. Rome is als het ware één groot openluchtmuseum. Ook voor het christelijke geloof is het een belangrijke stad, wegens het Vaticaan, wat eigenlijk een op zichzelf staande mini-staat is.
Rome is vandaag de dag een drukke en luidruchtige stad. De stad is in de afgelopen 27 eeuwen uitgegroeid tot een metropool waar bijna vier miljoen mensen wonen. Het centrum is heel druk. Niet alleen omdat de meeste winkels, kantoren en overheidsinstellingen zich in het centrum bevinden, maar ook door de vele toeristen. Het verkeer is erg chaotisch. De wegen zijn niet gemaakt voor het verkeer van de 21ste eeuw en veel Italianen lappen de verkeersregels aan hun laars. Ondanks de drukte is Rome een prachtige stad waar u tenminste één keer in uw leven geweest moet zijn!

Zien en doen in Rome

Rome heeft veel mooie bezienswaardigheden die u in de meeste gevallen gratis kunt bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse Trappen, de Trevi fontein, het Pantheon en de Sint-Pietersbasiliek. Het Vaticaans museum en de Sixtijnse kapel zijn gratis toegankelijk op de laatste zondag van de maand. Bezienswaardigheden die niet gratis zijn, maar zeker wel een bezoek waard zijn, zijn het Colosseum, het Forum Romanum, de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) en Villa Borghese. Bij Villa Borghese is een mooi park dat erg fijn is om met kinderen naartoe te gaan. U kunt er segways, fietskarren en skelters huren. In het park is ook een vijver met een eilandje in het midden. Op dit eiland staat een tempel. In de vijver kan geroeid worden en de roeiboten kunt u er huren. Voor de Gallaria Borghese, een bijbehorend museum, moet u van te voren kaartjes reserveren. Dit kan ook bij het museum zelf. Het museum, dat drie verdiepingen heeft, is gevuld met kunst dat afkomstig is uit de Renaissance.
Buiten dat Rome diverse bezienswaardigheden heeft die u gezien móét hebben, is een wandeling maken door de stad al genoeg om u versteld te doen staan. Overal waar u kijkt ziet u wel een oude schat.
Het beroemde Vaticaanstad ligt in Rome. Vaticaanstad is de kleinste zelfstandige staat ter wereld. De bevolking bestaat voornamelijk uit geestelijken zoals nonnen, monniken, priesters en de befaamde Zwitserse garde. In Vaticaanstad zijn een aantal bezienswaardigheden die veel bezocht worden door toeristen. Voorbeelden zijn de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein, de Sixtijnse kapel, het Vaticaan Museum en de Vaticaanse tuinen. Sommige bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken. De wachtrijen zijn bij de meeste bezienswaardigheden wel erg lang, wegens de veiligheidscontroles.

Eten en drinken in Rome

In Rome kunt u uiteraard heerlijk genieten van pasta’s, pizza’s en andere authentieke Italiaanse gerechten. Rome heeft veel restaurantjes met gezellige terrassen waar u terecht kunt voor een heerlijke lunch of diner. Ontbijten doen de meeste Romeinen in een bar met een kop koffie en een zoet broodje. Typisch Italiaanse gerechten zijn saltimboca alla romana (kalfsvlees met rauwe ham en salie),  abbacchio alla scottodito (gegrilde lamskotelletjes, gekruid met peper en zout) en pasta carbonara (spaghetti met pancetta en Parmezaanse kaas). Zoals veel Nederlanders denken hoort er geen room toegevoegd te worden in dit gerecht! De Italianen vinden dit eigenlijk een schande…
Een bijzondere pizza die u in Rome kunt verkijgen is de pizza bianca. Dit is een pizza zonder iets erop, dus alleen de pizza bodem. Hier worden een beetje gesmolten kaas of kruiden op gedaan. Het is een hele lichte, maar smakelijke snack!
Rome heeft een hoop leuke eettentjes. Drink u graag koffie? Ga dan naar Sant’Estachio. Dit is een van de beste koffiebars van de stad. Ze branden hier hun koffiebonen zelf, dus als u uw koffiekopje heeft leeggedronken, kunt u een zak verse koffiebonen mee naar huis nemen! Trek in een ijsje? Verstopt in een hoekje, onderaan de brede trappen die leiden naar een klein theater, bevindt zich Gelateria del Teatro. Het is een vrij onbekende ijssalon, maar dat maakt het ijs niet minder lekker! Bovendien kunt u er kiezen uit heel veel verschillende smaken.
Bent u al een aantal dagen in Rome en bent u – als dit überhaupt mogelijk is – uitgekeken op alle pasta’s en pizza’s? Dan kunt u op Via Nazionale een puntzak friet(!) kopen bij Queen’s Chips. Je kunt er alleen een zak friet kopen in drie verschillende maten. Zo’n zak friet is daarbij ook nog eens redelijk goedkoop!
De wijk Trastevere wordt door velen gezien als de leukste wijk van Rome. Wat deze wijk zo leuk maakt is de sfeer; het lijkt veel meer op een klein dorp dan dat het onderdeel lijkt van een grote stad. De wijk kent veel lokale winkels en gezellige markten. Bovendien zijn er ontzettend veel gezellige bars en restaurants. Vanaf het terras kunt u genieten van een heerlijke maaltijd terwijl u zicht heeft op alle mensen die voorbij lopen. ’s Avonds zijn er veel evenementen en het is er altijd erg gezellig.

Overige informatie

Als u in Rome bent, wilt u natuurlijk zoveel mogelijk zien en doen voor zo weinig mogelijk geld. Daarom zijn er speciale toeristenkaarten verkrijgbaar, waarbij je voor een vast bedrag gratis toegang kunt krijgen voor tot musea en attracties. Vaak zit hier een vorm van vervoer bij inbegrepen, zoals een kaartje voor de metro of bus. Verschillende kortingskaarten die u meteen kunt bestellen vindt u hier.
Rome is een grote stad, maar er is op straat zoveel te zien, dat u makkelijk de stad te voet kunt verkennen. U kunt ook het openbaar vervoer gebruiken. Er zijn speciale tickets te koop waarmee u voor een bepaalde tijd gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in Rome. Meer informatie hierover leest u hier. Als u er zeker van wil zijn dat u geen enkele bezienswaardigheid mist, kunt u gebruik maken van de (toeristische, maar wel handige!) ‘hop- on, hop-off’ bussen. Tickets voor deze bussen kunt u kopen vanaf €11,-. De bus brengt u langs alle populaire bezienswaardigheden in de stad, en u kunt uitstappen wanneer u wil. Tijdens de tour kunt u ook een koptelefoon opzetten. Er wordt u dan tijdens het rijden verteld over de bezienswaardigheden.
Rome is een wonderschone stad. Met het vliegtuig bent u er in ongeveer twee uur. De beste tijd om Rome te bezoeken is in april en oktober. De temperaturen zijn dan aangenaam en er zijn niet veel toeristen. Het is aan te raden om tenminste vier dagen in de stad te verblijven. Er is namelijk veel te zien en te doen en u kunt er zeker vier dagen mee vullen!