Vakantie Piemonte

Ontdek Piemonte

Piemonte is een regio in het noordwesten van Italië. ”Piemonte” betekent in het Italiaans letterlijk: ”aan de voet van de bergen.” In tegenstelling tot andere regio’s in Italië is Piemonte nog niet zo sterk ontwikkeld. Het meest toeristische gebied in Piemonte is lago Maggiore. De hoofdstad van de regio is Turijn. Het is de voormalige hoofdstad van Italië en bovendien ook één van de mooiste kunststeden van Italië. Piemonte is ideaal voor een actieve wandel- en fietsvakantie in de bergen of een ontspannen vakantie aan het water.

Via Lattea in Piemonte

Lia Lattea, wat ”melkweg” in het Italiaans betekent, is één van de grootste skigebieden in Europa. Via Lattea biedt u meer dan 200 hellingen en 400 kilometer piste. Vanaf het hoogste punt, Mount Motta, heeft u een prachtig mooi uitzicht over de omliggende bergen. Piemonte is dus dé perfecte bestemming voor een skivakantie in Italië. Het gebied is perfect voor ervaren skiërs en snowboarders (dankzij de lange en moeilijke skipistes), maar ook voor minder ervaren skiërs en snowboarders. In dit gebied vindt u namelijk maar liefst 14 ski- en snowboardscholen waar u les kunt nemen.

Mooie steden in Piemonte

De regio Piemonte barst van de kunst, cultuur en historie. U vindt er Romeinse ruïnes, zowel oude als moderne kunst en futuristische architectuur. De meest opvallende stijl is toch wel barok; grote sobere en statige gebouwen en pleinen, ontworpen door beroemde architecten die werden opgeroepen de Savoia familie (toentertijd heersers over het toen bestaande koninkrijk Savoia) om Turijn (en omgeving) te versieren. Tevens vindt u in Turijn La Corona di Delizie (”de kroon van genoegens”) en La Venaria Reale: twee indrukwekkende paleizen van de Savoia familie die de kunst en cultuur van de zeventiende en achttiende eeuw perfect vertegenwoordigen. Enkele andere steden in Piemonte die zeker een bezoek waard zijn:

 • Alba
  Deze stad heeft een mooi middeleeuws centrum en staat bekend om de ”honderd” torens.
 • Asti
  Deze stad heeft veel middeleeuwse en achttiende eeuwse gebouwen.
 • Casale Monferrato
  Heeft een mooi, barokke centrum waar u leuke restaurants vindt.
 • Biella
  Een mooie, pittoreske stad.

Eten in Piemonte

Het wereldwijd bekende en lekkerste broodbeleg van de wereld komt uit Piemonte: Nutella! De hazelnootpasta komt uit het stadje Alba, waar het in 1949 werd uitgevonden door Pietro Ferrero.

Andere typische streekproducten uit Piemonte zijn truffels, kaas, hazelnoten en wijn. Vooral truffels zijn erg populair in Piemonte. Elk jaar vindt er het Fiera nazionale del Tartufo Bianco plaats. Een truffelfestival, gehouden in het stadje Alba. Ook als u een wijnliefhebber bent, kunt u uw hart ophalen in Piemonte.  In Astri wordt elk jaar een nationale ”wijnwedstrijd” georganiseerd. De prijzenceremonie wordt altijd gehouden in september.

Uit Piemonte komen trouwens ook de lange vingers! In Italië beter bekend als savoiardi. Deze naam is afgeleid van de eerdergenoemde Savoia familie, die bekend stonden als echte zoetekauwen.

Piemonte is een mooie regio waar u zowel terecht kunt voor een zomervakantie als een wintervakantie, of alles daartussenin. Het is de perfecte bestemming om te gaan skiën, maar de mooie wateren, steden en natuur maken het ook een prima bestemming in de andere seizoenen. U zult er met de hele familie een fijne vakantie beleven, genietend van het heerlijke eten, de natuur, kunst en cultuur.