Kamperen in Lazio

Lazio, de regio van Rome

Lazio is een regio midden in Italië en wordt omringd door de regio’s Toscane, Umbrië, Abruzzen, Molise, Campania en de Tyrreense zee. De regio is het meest bekend omdat de hoofdstad van Italië er ligt: het mooie Rome.

Lazio wordt gedomineerd door de hoofdstad Rome en dit is dan ook de voornaamste reden dat er jaarlijks zoveel mensen naar Lazio vertrekken. Het zogenaamde achterland van Rome is vlak met hier en daar wat heuvels. In het oosten en zuiden is het iets bergachtiger en aan de kust vindt u mooie zandstranden. Gaeta, SabaudiaSan Felice Circeo en Sperlonga zijn uitstekende badplaatsen om naartoe te gaan tijdens uw strandvakantie.

Wat te doen in Rome

Als u in Lazio op vakantie gaat, is het natuurlijk een must om de hoofdstad van Italië te bezoeken. Rome is een stad waar de kunst als het ware op straat ligt. U kunt de toeristische trekpleisters, zoals de Trevi fontein, het Forum Romanum, het Colosseum en natuurlijk Vaticaanstad natuurlijk niet overslaan, maar er zijn ook genoeg andere dingen die u kunt zien of doen in Rome. Zo kunt u een Nederlandse kerk (ja, echt!) bezoeken in Rome. Het kleine kerkje ligt op steenworp afstand van de Sint Pieterskerk en als u erheen gaat, wordt u verwelkomt door Nederlandse vrijwilligers met Hollandse thee of koffie en natuurlijk een koekje. Ze leiden u rond en vertellen over de geschiedenis van de kerk. In de kerk werden er namelijk vanaf de negende eeuw pelgrims uit de Lage Landen ontvangen. Het kerkje is wel alleen geopend voor bezoek op woensdag (tussen 10 en 12:30 uur) en op zondag (vóór de mis om 10 uur).
Als u in Rome bent, loop dan simpelweg geen geopende deur voorbij. Wie weet wat u voor moois achter de deur vindt! Rome barst van de kerkjes, mooie binnenplaatsen, verborgen tuinen en monumenten.

Als u in Rome bent, schaf dan de Roma pass aan! Deze pas geeft u gratis toegang tot twee musea en korting op andere musea, monumenten en evenementen. Tevens kunt u met deze pas gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. De pas kost €20 euro en is drie dagen geldig.

Buiten de stad Rome liggen er in Lazio nog veel meer steden en dorpen die u mee terug nemen naar de Romeinse tijd. Steden zoals Velletri en Tivoli zijn zeker een bezoek waard.
Als u in bent voor een gezellige, actieve dag met de kinderen, ga dan naar het pretpark Rainbow Magicland. Dit park ligt in Valmontone (dat ligt ten oosten van Rome) en is pas sinds enkele jaren geopend.

Eten in Lazio

In Lazio worden veel groenten verbouwd, omdat de grond zo vruchtbaar is. In Lazio worden groenten vaak afgemaakt met een flinke scheut olijfolie, kruiden en specerijen of ansjovis.
De pasta’s spaghetti alla carbonara, spaghetti alla puttanesca en spaghetti all’amatriciana komen allemaal uit Lazio. Hier wordt dan ook de meeste pasta in heel Italië gegeten. Rome heeft zelfs een heus pasta museum: Museo delle Paste Alimentari.

Als u gaat kamperen, ga dan zeker op stedentrip naar Rome. Buiten Rome heeft Lazio nog veel meer te bieden, zoals een mooie natuur, héél veel cultuur, een fijn klimaat en mooie kustgebieden. Kortom, een uitermate geschikte bestemming voor uw kampeervakantie!