Vakantie in Friuli-Venezia Giulia

Kamperen in Friuli-Venezia

Friuli-Venezia Giulia, een hele mond vol, ligt helemaal in het noord-oosten van Italië en grenst aan Oostenrijk en Slovenië. Het grootste gedeelte van de regio is vlak, maar in de noorden liggen een paar uitlopers van de Dolomieten. Hier vindt u ook twee nationale parken. Een van deze parken is Parco Naturale Regionale delle Dolomiti Friulane. Dit park is alles behalve toeristisch en hier vindt u ook geen dorpjes of asfaltwegen. Gewoon pure natuur. Het andere park, Parco Regionale delle Prealpi Giulie, heeft wat minder hoge bergen en kent een wereldrecord aan het aantal grotten; er zijn er in dit park maar liefst 4700! Als u naar dit park gaat, bezoek dan zeker Grotte Verdi di Pradis (groene grotten van Pradis); hier hebben ze de grootste grot tot heuse kerk omgebouwd!
In het noorden van Friuli-Venezia Giulia kunt u uitstekend wandelen. De routes zijn wel voor gevorderden, aangezien er zoveel hoogteverschil is door de heuvels en bergen. Dit maakt het gebied overigens ook perfect om er ’s winters te skiën!

Aan de kust in het westelijke deel van de regio vindt u de bekende badplaatsen Lignano en Grado. In Lignano ligt het gebied Sabbiadoro, wat letterlijk vertaald ‘goud zand’ betekent. Ook vindt u er het waterpark Aquasplash. Leuk om een dagje met de kinderen heen te gaan!

Of uw nou van een natuurrijke wandelvakantie houdt of liever aan het strand ligt, Friuli-Venezia Giulia is een uitstekende kampeerbestemming!

Eten in Friuli-Venezia Giulia

In Friuli-Venezia Giulia wordt veel wijn gemaakt. De regio staat verder bekend om de vissoep en de polenta (ook wel het armenvoedsel genoemd, maar het is ontzettend lekker). Tijdens de feestdagen eten de Friuli (de inwoners van Friuli-Venezia Giulia) Gubana: een soort stevige, zoete cake met verschillende noten erin. Meestal wordt de cake ook nog besprenkeld met Grappa, Brandy en/of rum.

Voor ieder wat wils in Friuli-Venezia Giulia

De sfeer aan de kust van Friuli-Venezia Giulia is meer Italiaans en Venetiaans. De langzaam aflopende stranden (ideaal voor kleine kinderen dus) en de vele badplaatsen trekken ’s zomers veel toeristen aan. In het binnenland is de sfeer meer ‘Friuliaans’; het is er veel minder toeristisch. Er is veel groen en u kunt er in alle rust genieten van de mooie natuur, de pittoreske dorpjes en de heerlijke regionale keuken.

Friuli-Venezia Giulia is een veelzijdige regio. Het is er zowel rustig als toeristisch en u kunt er terecht voor zowel een actieve vakantie als een relaxte vakantie. Samen met het hele gezin zult u er veel plezier beleven, want u kunt er veel ondernemen met kinderen. Met uw partner of met vrienden kunt u er ook prima naartoe. Friuli-Venezia Giuli biedt u natuur, cultuur, heerlijk eten en een fijn klimaat.