Wat u móét zien op het eiland Sicilië

Sicilië is een bijzonder Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Het is een autonome regio met een eigen taal/dialect: Siciliaans. Het is een populaire vakantiebestemming in Italië; het eiland is erg divers. Het is een goede bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie, maar als u van avontuur houdt of gek bent op cultuur, bent u op Sicilië ook op de juiste plek. In dit artikel leest u over vijf bezienswaardigheden op Sicilië die u moet bezoeken als u op Sicilië bent!

1. De Etna

De Etna (Monte Etna) is een vulkaan op Sicilië. Deze vulkaan kunt u bewandelen en beklimmen. In de wintersportperiode kunt u op de Etna skiën. Er zijn rustige pistes, met een prachtig uitzicht op hoogtes van 2608 meter. Er zijn vier pistes en die zijn voornamelijk rood of blauw. De blauwe pistes zijn geschikt voor bijvoorbeeld kinderen en de rode pistes zijn meer geschikt voor de gevorderde skiër. Skiën op de Etna is dus leuk voor het hele gezin!

Wijnliefhebbers opgelet: de Etna is een van oudste en belangrijkste wijngebieden van Sicilië. De wijngaarden liggen in een halve cirkel op de hellingen aan de noord-, oost- en zuidkant van de vulkaan. Een aantal van deze wijngaarden kunt u bezoeken, waar u uiteraard ook mag proeven en een rondleiding krijgt.

2. Villa Romana del Casale

Villa Romana del Casale is een Romeinse villa uit het jaar 300 na Chr. De villa staat dichtbij de plaats Piazza Armeria en is vooral bekend vanwege de zeer goed bewaard gebleven vloermozaïeken. Het is één van de populairste attracties op Sicilië en het is dan ook aan te raden om vroeger op de dag de villa te bezoeken, omdat het anders erg druk kan zijn. De grootte van de villa en de prachtige mozaïeken laten zien hoe rijk de Romeinen waren. De villa is dagelijks geopend. Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis en op 8 maart is de toegang gratis voor alle vrouwen (want dan is het nationale vrouwendag in Italië!).

3. Isola Bella

Isola Bella is een eilandje voor de kust van Taormina, in de baai van de Lonische zee. In het Siciliaans heet dit eilandje ‘Isula bedda en in de loop der jaren heeft het eiland vele eigenaren gekend. In 1990 kocht de regio Sicilië het eilandje en nu is het een beschermd natuurgebied. Het is de thuisbasis van verschillende soorten vogels en een paar soorten hagedissen. Tijdens laagwater kunt u het eiland via een zandpad bereiken, anders moet u er met een bootje naartoe. ’s Zomers kunt u er heerlijk zonnen. Het eiland heeft een prachtige natuur en u kunt er mooi wandelen. Er is ook een grot die u kunt bezoeken en u kunt er uitstekend snorkelen.

4. Riserva Naturale dello Zingaro

Nog een beschermd natuurgebied op Sicilië is het Riserva Naturale dello Zingaro. Het natuurgebied loopt van Scopello tot aan San Vito lo Capo en dat maakt het gebied zo’n 1600 hectare groot. U vindt er betoverende baaitjes, indrukwekkende rotsen, bijzondere bloemen- en planten, zeldzame vogels en mooie strandjes waar u heerlijk kunt relaxen. De helderblauwe zee nodigt u zeker uit voor een duik in het water. Hoe verder u het reservaat inloopt, hoe rustiger de stranden worden. De meeste toeristen lopen namelijk niet verder dan het eerste strand: Punta della Capreria. U kunt langs de kust een mooie wandeling maken, maar in het binnenland van het reservaat bevindt zich ook een wandelpad en deze is iets zwaarder. Duikliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het onderwatermuseum. Hier liggen schatten die zijn gevonden op de bodem van de zee. Ook ligt er een oud scheepswrak voor de kust van Lo Zingaro. Het zijn de overblijfselen van de Capua, een koopvaardijschip dat hier in 1943 is gezonken.

5. Valle dei Templi

In de stad Agrigento, die al in de zesde eeuw vóór Christus bewoond was, is een vallei van tempels te vinden. Er staan maar liefst vier tempels die allemaal nog geheel of gedeeltelijk overeind staan. Er zijn ook catacomben die u kunt bezichtigen en er is een archeologisch museum. De best bewaarde tempel, en daarom de mooiste, is de tempel van Concordia. Deze tempel is gewijd aan de godin van de eendracht. De 34 zuilen en de driehoekige timpaan maken de tempel een indrukwekkend bouwwerk. De tempel is zo goed bewaard gebleven omdat hij ook als kerk heeft gediend. Een echte must see voor de geschiedenis- en cultuurliefhebber!