Ontdek deze 6 typische Italiaanse gerechten uit verschillende regio’s

Dé Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet. Wel kent Italië veel regionale specialiteiten. Elke regio heeft zijn eigen keuken. De Siciliaanse keuken vertoont namelijk Arabische trekjes en in Trieste kunt u een Oostenrijk-Hongaarse goulash eten. In dit artikel leest u over tien heerlijke regionale specialiteiten uit Italië.

1. Gnocchi en polenta uit Lombardije

Voor een stevige maaltijd moet u naar het uiterste noorden van Italië gaan, daar komt polenta vandaan! Polenta wordt gemaakt van maïsmeel en water. Van oorsprong is polenta een maaltijd voor de armen. Het stilde de honger en het is lang houdbaar, dus mensen aten het vaak dagen (misschien zelfs weken…) achter elkaar. Destijds zorgde dit voor een ernstige huidaandoening, omdat maïs een anti-vitamine bevat die zorgt voor een gebrek aan vitamine PP. Tegenwoordig is er zo’n rijkdom aan voedsel, dat de anti-vitamine geen invloed meer heeft. Vandaag de dag wordt polenta dus volop gegeten, altijd in combinatie met iets anders als kaas, groenten of sugo di pomodoro (tomatensaus), want polenta alleen is eigenlijk een beetje saai.
Gnocchi klinkt u wellicht wat bekender in de oren. Gnocchi is het meervoud van gnocco en het betekent letterlijk ‘klont’. Gnocchi worden gemaakt van (tarwe)meel, een ei en gekookte en gestampte aardappelen. Gnocchi worden net als pasta in gezout water gekookt en kunnen gegeten worden met elke soort saus die ook voor pasta gebuikt worden. Gnocchi zijn heel snel klaar – ze hebben een veel kortere kooktijd dan pasta – en zijn heel erg lekker.

2. Een apart ontbijt uit Calabrië

In Calabrië wijkt het ontbijt iets af van hoe de rest van Italië hun ontbijt eet. Namelijk niet met een cappuccino en een brioche (een zoet broodje), maar met een vleespastei genaamd morseddhu. Deze vleespastei bestaat uit fijngehakt varkensvlees gestoofd in spekvet, rode wijn en tomaten. Het mengsel wordt meestal gegeten in een pagnotta. Dit is een rond, zacht broodje. Dát is nog eens een stevig ontbijt! Het woord morseddhu komt waarschijnlijk van het Spaanse woord ”almuerzo”, wat gerecht of lunch betekent. De Spanjaarden hebben een lange tijd over Calabrië geheerst en hebben klaarblijkelijk hun stempel op de keuken van Calabrië gedrukt.

3. Varkens van het spit uit Sardinië

De culinaire specialiteiten van het eiland Sardinië zijn van oudsher gebaseerd op de keuken van de herders en de boeren.Dit komt omdat, door de strategische ligging, het eiland in de loop der jaren veel veroveraars heeft aangetrokken. Hierdoor waren de inwoners van Sardinië genoodzaakt om telkens maar weer een veilig onderkomen te zoeken. Potten en pannen behoorden nou niet zo zeer bij de uitrusting van de herders en boeren die bleven rondtrekken en dus roosterde ze hun vlees boven een houtvuurtje. Ze gebruikten hierbij veel wilde kruiden, zoals rozemarijn, mirte, venkel, jeneverbes en tijm. Ook nu nog vormt het aan het spit geroosterde varkentje (il porchetto, en porceddu in het Sardijns) het hoogtepunt van vele dorpsfeesten in Sardinië.

4. Bruschetta uit Lazio

In de regio Lazio wordt niet alleen de meeste pasta gegeten in heel Italië, de inwoners van Lazio zijn ook de uitvinders van de bruschetta. Het gerecht, dat in feite alleen maar geroosterd brood is, wordt na het bakken aan beide kanten gelijkmatig ingewreven met knoflook. Daarna wordt het besprenkeld met een goede olijfolie en peper en zout. Vaak wordt de bruschetta ook geserveerd met stukjes tomaten en basilicum. De bruschetta dient als antipasto (= voorgerecht) en wordt vaak warm gegeten.

5. Arancini uit Sicilië

In Sicilië kennen ze de arancini. Deze balletjes – of eigenlijk is het meer een kegelvorm – zijn gefrituurde risottoballetjes, vaak gevuld met mozzarella, doperwtjes, verschillende soorten vlees en/of Parmezaanse kaas. Maar de arancini kennen nog veel meer bereidingswijze. Ze zijn een ware specialiteit van het eiland. In dit blogartikel vindt u een lekker recept.

6. Pesto en focaccia uit Ligurië

Pesto is een wereldwijd product, maar deze smaakmaker komt oorspronkelijk uit de regio Ligurië. De saus wordt bijvoorbeeld gebruikt bij pasta, bij gnocchi en minestrone. Elke stadje in Ligurië kent zijn eigen versie van pesto. Zo voegen sommige mensen pijnboompitten toe, terwijl andere mensen walnoten toevoegen.
Een ander bekend product uit Ligurië is de focaccia. De zeewind die het weer aan de kustregio beheerste, maakte het onmogelijk voor de bewoners om een goed brood te bakken. Het deeg wilde maar niet rijzen en door de hoge luchtvochtigheid in de regio kon de broodkorst niet uitharden en bleef de binnenkant zacht. Een gevolg hiervan was dat het brood al kort na het bakken beschimmelde. De oplossing hiervoor was om een brood te maken van ongegist deeg: de focaccia! De focaccia wordt meestal besprenkeld met olijfolie en zout, maar soms ook belegd met kaas en uiensnippers.